JS KLIMA

Air Conditioning

Het werkingsprincipe van een airco is gebaseerd op de compressietechniek en kan je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. De binnenunit onttrekt de warmte van een ruimte en voert deze af naar buiten via de buitenunit. Centraal hierin staat de compressor met zijn koelvloeistof. Het koelvloeistof verandert door de warmte in een gas. Dit gas wordt naar de condensor geleid om zo weer een vloeistof te worden. Hierbij komt de warmte vrij en deze wordt door de buitenunit afgegeven aan de buitenlucht. Dit proces wordt steeds herhaald zolang de airco aanstaat en werkt. Een airco haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Die kan je van het elektriciteitsnet halen, maar ook gedeeltelijk zelf produceren via zonnepanelen. Deze laatste combo wordt vaak genomen en is het vaak voordeliger om ook je huis te verwarmen met een warmtepomp (airco lucht-lucht warmtepomp). Airco's kunnen dus ook verwarmen.

Type airco's

  • Single split airco
  • Multisplit airco

Singe split

Een split systeem is het meest voorkomende airco-systeem. Zo’n split airco bestaat uit een binnen- en buitenunit. Een split systeem is ideaal om één kamer te verkoelen. Een split-airconditioner binnenunit wordt in dit geval aangesloten op één buitenunit.

Multisplit

Met multi-split airco kan je meerdere kamers koelen aan de hand van een individuele bediening van elke binnenunit. Er kunnen tot vijf binnenunits aangesloten worden op één buitenunit. Bovendien kan je verschillende binnenunits in verschillende stijlen en groottes met elkaar combineren, zodat je in elke kamer met de geschikte binnenunit kan werken